Γιατί οι μπαταρίες smartphone έχουν τόσο μικρή διάρκεια ζωής;

Γιατί-οι-μπαταρίες-smartphone-έχουν-τόσο-μικρή-διάρκεια-ζωής

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα smartphone – θήκες κινητών – τους όλη μέρα. Αλλά, ακόμη και με ελαφριά χρήση, πολύ λίγα τηλέφωνα μπορούν να αντέξουν από το πρωί έως τα μεσάνυχτα με μία μόνο φόρτιση.

Με τις αρκετά υψηλές τιμές στα smartphone, θα σκεφτόσασταν ότι οι κατασκευαστές θα έβρισκαν τρόπους να κάνουν το smartphone σας να διαρκέσει όλη την ημέρα. Ωστόσο, τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν την ίδια διάρκεια ζωής της μπαταρίας με τις προηγούμενες εκδόσεις τους.

Να γιατί η μπαταρία του τηλεφώνου σας δεν μπορεί να αντέξει όλη μέρα χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση.

1. Περισσότερη ισχύς, περισσότερη κατανάλωση ενέργειας

Ίσως γνωρίζετε ήδη πώς λειτουργούν οι μπαταρίες. Γιατί όμως δεν βελτιώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας;

Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι τα smartphone καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Πάρτε, για παράδειγμα, τη σειρά Samsung Galaxy Note. Αυτά τα τηλέφωνα χαρακτηρίζονται συνήθως για την εξαιρετική διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους. Ωστόσο, πολύ λίγα έχουν αλλάξει από τότε που η Samsung κυκλοφόρησε το πρώτο Galaxy Note.

Το 2011, η Samsung κυκλοφόρησε το αρχικό Galaxy Note με μπαταρία 2500 mAh. Θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου μια μέρα, ανάλογα με τη χρήση. Η πιο πρόσφατη έκδοση του τηλεφώνου, το Galaxy Note 20 Ultra, είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 4500mAh. Αν και θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκεύσει 80% περισσότερη ενέργεια, αυτό δεν ισχύει στην πράξη.

Το Galaxy Note 20 Ultra είναι εξοπλισμένο με μια πολύ μεγαλύτερη, φωτεινότερη, υψηλότερης ανάλυσης οθόνη AMOLED με δυναμικό ρυθμό ανανέωσης 120 Hz. Έχει επίσης πολύ πιο γρήγορο επεξεργαστή, πιο ισχυρό GPU και περισσότερη μνήμη RAM. Η μεγαλύτερη οθόνη από μόνη της επηρεάζει σημαντικά την πιθανή διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Επιπλέον, τα τηλέφωνά μας εκτελούν περισσότερες εφαρμογές από ποτέ στο παρασκήνιο. Αν και αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουμε τις ειδοποιήσεις μας έγκαιρα και ότι οι φωτογραφίες μας συγχρονίζονται αυτόματα με το cloud, σημαίνει επίσης ότι οι συσκευές μας καταναλώνουν συνεχώς ενέργεια.

Προσθέστε σε αυτό όλες τις πρόσθετες μορφές σύνδεσης που μπορεί να εκτελούνται σε ένα τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή. Το 4G, το LTE, το Wi-Fi, το Bluetooth και το NFC καταναλώνουν σύντομα τη μπαταρία σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι κατασκευαστές έχουν προσθέσει δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στα τηλέφωνα. Ορισμένες συσκευές έχουν ρυθμιζόμενες αναλύσεις οθόνης που μειώνουν τον αριθμό των εικονοστοιχείων που εμφανίζονται. Και με την εμφάνιση των οθονών υψηλού ρυθμού ανανέωσης, ο δυναμικός ρυθμός ανανέωσης είναι χρήσιμος. Ο δυναμικός ρυθμός ανανέωσης διασφαλίζει ότι η οθόνη σας γυρίζει μέχρι τον υψηλότερο υποστηριζόμενο ρυθμό μόνο όταν εκτελείτε εργασίες που χρειάζονται τέτοιες δυνατότητες.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο πιο ισχυρή είναι μια συσκευή, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει.

2. Πιο λεπτά τηλέφωνα

Τα τηλέφωνα γίνονται επίσης όλο και πιο λεπτά με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ η πιο λεπτή μορφή κάνει τα μοντέρνα τηλέφωνα πιο κομψά, ευκολότερα στο κράτημα και πιο τσέπη, αφήνουν επίσης λιγότερο χώρο για τα εσωτερικά ενός τηλεφώνου. Για αντιστάθμιση, οι κατασκευαστές περιλαμβάνουν μπαταρίες μικρότερου μεγέθους.

Ακόμα κι αν η τεχνολογία της μπαταρίας γίνεται ελαφρώς πιο συμπαγής, αυτό σημαίνει ελάχιστα αν οι εταιρείες δεσμεύονται να αδυνατίσουν τις συσκευές τους.

Τα περισσότερα smartphoneέχουν διάρκεια μπαταρίας από 2800mAh έως 4000mAh. Το smartphone με τη μεγαλύτερη μπαταρία το 2018 ήταν το Huawei Mate 20 Pro, με την μπαταρία 4200mAh. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Mate 20 Pro ήταν μια συσκευή 6,5 ιντσών. Το 2021, αυτό αυξήθηκε στα 5000 mAh με το Galaxy S21 Ultra.

Υπάρχουν ακόμα τηλέφωνα με διάρκεια μπαταρίας άνω των 5000 mAh. Ωστόσο, είναι όλα γενικά παχύτερα και μεγαλύτερα από ένα τυπικό smartphone. Σε έναν χώρο όπου η αισθητική μπορεί να είναι απαραίτητη για τους καταναλωτές, οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphone πιθανότατα δεν θέλουν να κυκλοφορήσουν παχύτερα τηλέφωνα.

3. Tαχύτητες φόρτισης

Ένας άλλος λόγος που το τηλέφωνό σας έχει μικρή διάρκεια μπαταρίας είναι ότι οι κατασκευαστές smartphone δεν έχουν κίνητρο να την αυξήσουν.

Πολλές συσκευές στις μέρες μας διαφημίζουν τις ταχύτητες φόρτισης και τη λειτουργία ασύρματης φόρτισης αντί για τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Τα smartphone φορτίζονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πριν, με αρκετές κορυφαίες συσκευές να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη φόρτιση σε λιγότερο από μία ώρα. Επιπλέον, η ασύρματη φόρτιση γίνεται επίσης ταχύτερη και πανταχού παρούσα στην αγορά.

Επομένως, αντί να συμπεριλαμβάνουν μεγαλύτερες μπαταρίες, οι εταιρείες προωθούν πρόσθετες συσκευές που βελτιώνουν την εμπειρία φόρτισης. Για παράδειγμα, η Apple και η Samsung δεν περιλαμβάνουν φορτιστή στις πιο πρόσφατες συσκευές τους. Για να αποκτήσετε ένα, πρέπει να το αγοράσετε ξεχωριστά. Η Apple πουλάει επίσης θήκες μπαταριών που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του iPhone.

Από την άλλη πλευρά, η Samsung πουλάει πακέτα ασύρματης φόρτισης που λειτουργούν με τη σειρά συσκευών της.

4. Επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου

Εάν διαθέτετε smartphone για περισσότερα από δύο χρόνια, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου τελικά φθείρονται. Αν και είναι επαναφορτιζόμενες, διατηρούν τη μέγιστη χωρητικότητά τους μόνο για περιορισμένο αριθμό κύκλων. Οι μπαταρίες των smartphone παραμένουν «φρέσκες» οπουδήποτε από ένα έως τρία χρόνια, ανάλογα με τη χρήση.

Αυτό έτεινε να είναι λιγότερο πρόβλημα στις πρώτες συσκευές Android. Θα μπορούσατε εύκολα να αφαιρέσετε το πίσω πλαίσιο σε ένα παλαιότερο τηλέφωνο και να αγοράσετε μια μπαταρία αντικατάστασης από τον κατασκευαστή ή από τρίτο μέρος. Πρέπει να πάτε κατευθείαν στον κατασκευαστή ή σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για αντικατάσταση μπαταρίας.

5. Η ανάπτυξη της μπαταρίας έχει μείνει πίσω

Η ανάπτυξη τεχνολογίας των μπαταριών είναι μια αργή διαδικασία. Η τεχνολογία ιόντων λιθίου που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες βελτιώνεται, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μπαταρίες εξακολουθούν να φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Εξαρτώνται επίσης από το μέγεθος όπως και οι προκάτοχοί τους.

Με την πανταχού παρουσία των smartphone, καθώς και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και φορητών συσκευών υπάρχει μια ώθηση για τη βελτίωση της τεχνολογίας των μπαταριών το συντομότερο δυνατό. Οι ερευνητές εργάζονται για βελτιώσεις εδώ και χρόνια, ενώ οι εταιρείες έχουν επενδύσει εκατομμύρια για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα.

Δείτε περισσότερα για θήκες κινητών:

Σχολιάστε